La debutul sezonului turistic, pe litoral, ca de altfel în întreg turismul românesc, nu se întrevăd prea multe speranţe de dezvoltare. Hotelierii se plâng de angajaţii mult prea slab pregătiţi, turiştii de plâng de calitatea serviciilor, autorităţile din turism se plâng că străinii ne ocolesc. Este un cor general de lamentări care ne arată destul de limpede starea turismului românesc, dar şi incompetenţa autorităţilor responsabile de a gestiona un sector care ar trebui să aducă anual sume importante la bugetul naţional.
În ultimii ani, în ciuda unor investiţii apreciabile pentru transformarea fostelor hoteluri comuniste în puncte de atracţie, hotelierii s-au confruntat cu o adevărată criză de personal calificat. De ce?! Pentru că nu există specialişti nici măcar în acest domeniu, iar de pe băncile liceelor economice şi a facultăţilor de profil nu ies oameni bine pregătiţi. Cine este de vină?! Cu siguranţă nu hotelierii. Tot în ultimii ani, s-au înmulţit reclamaţiile turiştilor nemulţumiţi de serviciile primite şi de banii daţi pe aceste servicii de multe ori la limita ori chiar în afara cadrului legal. De ce?! Pentru că nu au fost suficiente acţiuni de control, iar cele care au avut loc au fost mai degrabă pentru presă. Cine este de vină?! Cu siguranţă nu turiştii. Peste toate aceste nemulţumiri mai apare, surprinzător, încă una. Aceea a unor autorităţi care se miră că turiştii, în special cei din afara ţării, nu prea mai au chef de ofertele din România. De ce? Pentru că potenţialii turişti sunt bombardaţi de ştiri şi informaţii din care reiese partea neagră. Cine este de vină?! Cu siguranţă nu media care prezintă aceste informaţii.
Nu prea mai avem turism, nu avem o strategie clară, nu avem direcţie, ofertele sunt slabe ori prea scumpe, nu avem un brand de ţară, iar marii tour-operatori ne scot din cataloage şi dintre destinaţiile turiştilor europeni. Ar trebui să ne punem serios întrebarea cine este de vină.
De vină este neimplicarea autorităţilor din domeniul turistic care nu au făcut mai nimic în ultimii ani pentru a îmbunătăţi imaginea României.
Ce bine sunau intenţiile Guvernului stabilite în programul de guvernare: „Turismul naţional va fi orientat şi integrat în tendinţele regionale şi mondiale, din punct de vedere al dinamicii şi orientării în structurarea ofertei.” Într-adevăr, foarte frumos text! Pompos, dă bine şi în urechile celor avizaţi şi în urechile celorlalţi. Numai că Guvernul a uitat demult de ceea ce şi-a stabilit, iar obiectivele au fost fără îndoială ratate.
Ce spunea Guvernul?! Că obiectivele fixate sunt creşterea circulaţiei turistice pe teritoriul României, diversificarea ofertei şi creşterea calităţii serviciilor turistice. Ce este acum? Un mare zero. Circulaţia turistică se reduce de la an la an, sunt tot mai puţini turişti străini care ne vizitează, iar românii preferă Bulgaria, Grecia, Turcia şi Cipru în locul Mării Negre de la noi.
Lecturând programul de guvernare pe domeniul turistic, am constatat că prim-ministrul Tăriceanu şi specialiştii săi au uitat, probabil încă de la investire, de principalele măsuri promise pentru valorificarea potenţialului naţional.
Spun acest lucru pentru că încă nu avem un brand turistic naţional, nu există o strategie fermă şi clară, nu au fost stabilite priorităţile în dezvoltarea infrastructurii de sprijin a turismului, organismele guvernamentale nu cooperează cu sectorul privat pentru promovarea investiţiilor, procesul de instruire lasă de dorit, protecţia mediului natural a fost abandonată, nu există colaborare şi consultare cu industria turistică, activităţile de marketing şi promovare sunt doar poveşti (sau fabulouspirit), nu există specialişti suficienţi... iar lista ar putea continua cu alte şi alte bile negre.
În aceste condiţii, sub nepăsarea Guvernului, este limpede că România nu va avea în 2008 sub nici o formă mai mulţi turişti ca în anii precedenţi şi, cu siguranţă, nu va avea mai mulţi decât au – spre exemplu – vecinii noştri bulgari.
Un comentariu:
FOarte adevarat d-le Cartaragiu
Trimiteți un comentariu