Imnul PDL - "Verde înrourat"



joi, 3 februarie 2011

Tinerii au posibilitatea să înfiinţeze firme cu bani de la stat

Miercuri, 2 februarie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii debutanţi în afaceri vor putea demara mai uşor o activitate economică, lipsită de riscul şi stresul obţinerii unor fonduri de start. Programul finanţează idei de succes, stimulează spiritul antreprenorial şi încurajează angajarea persoanelor fără loc de muncă.

Facilităţile oferite tinerilor:

• Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acordă alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 euro. De fondurile nerambursabile poate beneficia atât tânărul care obţine credit, cât şi tânărul care cofinantează planul de afaceri din surse proprii.

• Pentru obţinerea de credite bancare se acordă garanţii de stat până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare.

• CAS-urile datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariaţi – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Asta nu înseamnă că nu pot primi salarii mai mari!

• Întreprinzătorii debutanţi sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.

• Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul oferă consiliere, instruire şi sprijin tinerilor.

Obligaţiile tinerilor întreprinzători:

- Să fie tânăr debutant în afaceri, adica până la 35 de ani.

- Să nu mai fi deţinut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă. Să aibă o idee şi un plan bun de afaceri, prin care să obţină un punctaj cât mai mare la aplicaţia on-line

- Microîntreprinderea poate fi înfiinţată de un întreprinzător debutant, că asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanţi asociaţi.

- Microîntreprinderea trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, cu excepţia următoarele activităţi: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

- Tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puţin 2 salariati la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare.

- Să reinvesteasca cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent. - Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 euro.

- Nu se pierd facilităţile acordate dacă microîntreprinderea se vinde, se reorganizează sau dacă sunt cesionate părţi sociale unui alt tânăr debutant, pe parcursul celor 3 ani cât are calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant. Se pierd şi se recuperează integral facilităţile dacă microîntreprinderea se vinde sau se cesionează părţi sociale către alte persoane decât tineri debutanţi sau dacă facilităţile sunt obţinute prin fraude.

Cum se face evaluarea?

- Criteriile stabillite în normele metodologice sunt de natură să garanteze transparenţa selecţiei de proiecte şi să elimine, pe cât posibil, birocraţia. Totul se întâmplă on-line, de la înscrierea în program până la transmiterea planului de afaceri.

- Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că vom avea de-a face cu o autoevaluare. O aplicaţie software instalată pe site-ul agenţiei pentru IMM-uri va permite fiecărui tânăr să îşi afle singur punctajul obţinut pentru afacerea sa.

- Vor avea prioritate planurile de afaceri care îşi propun investiţii cât mai mari în producţie sau servicii. De asemenea, vor fi avantajaţi cei care vor crea mai multe locuri de muncă, vor investi în mediul rural şi vor pune în practică o afacere cu potential creativ sau inovativ.

Un comentariu:

Burlan spunea...

Buna seara ..Am citit..In mare parte am inteleg dar ce vrea sa aflu unde ma pot duce pentru a'mi face o firma ca asta ?Cu cine trebuie sa stau de vorba ..?Ce acte imi trebiesc?Am nevoie de proiect?Chiar sant interesat si chiar am ceva planuri de afaceri poate in scurt timp voi primi raspunsurile la intrebarile mele ..Multumesc