Imnul PDL - "Verde înrourat"



vineri, 11 februarie 2011

Chiliman şi cu Marean, la unison împotriva aplicării legilor proprietăţii

De ce oare nu vor unii primari să se aplice corect şi fără echivoc legile fondului funciar?! Fiecare dintre dumneavoastră are, cred, propriul răspuns. Deşi, probabil, toate converg spre aceeaşi rădăcină. Din păcate, chiar dacă Guvernul şi reprezentanţii Guvernului fac eforturi pentru a finaliza această atât de anevoiasă procedură, iată că încă mai sunt edili care se opun din răsputeri. Doi dintre aceştia sunt primarii Sectorului 1 şi Sectorului 5. Întâmplător sau nu, liderii pe Bucureşti ai PNL şi PSD - Andrei Chiliman şi Marian Vanghelie.



Poate vă întrebaţi ce au făcut cei doi?! Primul, cel de la Sectorul 1, a atacat în contencios administrativ "Regulamentului privind procedura de constituire, atribuire şi funcţionare a Comisiei Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legilor fondului funciar" propusă pentru simplificarea procedurii de către Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti. Din fericire, instanţa de judecată a dat dreptate Prefectului şi a invalidat decizia lui Chiliman. Cel de-al doilea, primarul de la 5, nici măcar nu a înfiinţat Subcomisia locală de fond funciar.

Sper că la un moment dat autorităţile locale, în special cele care se declară de sorginte liberală, de dreapta, să înţeleagă necesitatea reconstituirii rapide şi fără posibilitate de contestare a dreptului de proprietate al cetăţenilor, drept garantat de Constituţie. Orice întârziere a lor este, evident, în defavoarea bucureştenilor.

joi, 10 februarie 2011

Se vede pădurea de copaci?!...

Cine se uită doar la anumite televiziuni, poate avea impresia că nimic în ţara asta nu se mişcă. Ba mai mult, că o iau toate la vale. Ei, nu este nici pe departe aşa. O să vă dau câteva exemple. În doar o lună şi jumătate, de la începutul anului până în prezent, au fost demarate o serie de proiecte şi programe ambiţioase de către Guvernul României.
Printre ele se numără - la capitolul economie - aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători, retehnologizarea staţiei de 400kw de la Jucu (Cluj) sau
punerea în funcţiune a ultimului grup retehnologizat al Hidrocentralei Lotru Ciunget.
La capitolul dezvoltare regională, pot fi amintite contractele de finanţare pentru Piteşti, Brăila sau Bârlad, finalizarea a 69 de unităţi locative ANL în Bucureşti,
sala de sport a Academiei de Poliţie Al.I.Cuza – Bucureşti, construită prin intermediul programului „Săli de sport” sau instalaţia de transport pe cablu din zona pârtiilor de schi Valea Soarelui, Sinaia.
S-a mişcat ceva chiar şi la capitolul transporturi. Aici aş aminti doar deschiderea licitaţiei pentru
tronsonul de cale ferată Frontieră - Curtici - Arad, proiect în valoare de 293 milioane euro, dar şi încheierea a şapte contracte de execuţie de lucrări cu finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea unor drumuri naţionale.
Poate nu se face tot ce s-ar dori în România, dar este limpede că Guvernul şi ministerele chiar lucrează. Chiar şi aşa, însă, sunt convins că tot mai sunt din cei care nu vor să vadă pădurea din cauza copacilor.

joi, 3 februarie 2011

Tinerii au posibilitatea să înfiinţeze firme cu bani de la stat

Miercuri, 2 februarie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii debutanţi în afaceri vor putea demara mai uşor o activitate economică, lipsită de riscul şi stresul obţinerii unor fonduri de start. Programul finanţează idei de succes, stimulează spiritul antreprenorial şi încurajează angajarea persoanelor fără loc de muncă.

Facilităţile oferite tinerilor:

• Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acordă alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 euro. De fondurile nerambursabile poate beneficia atât tânărul care obţine credit, cât şi tânărul care cofinantează planul de afaceri din surse proprii.

• Pentru obţinerea de credite bancare se acordă garanţii de stat până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare.

• CAS-urile datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariaţi – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Asta nu înseamnă că nu pot primi salarii mai mari!

• Întreprinzătorii debutanţi sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.

• Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul oferă consiliere, instruire şi sprijin tinerilor.

Obligaţiile tinerilor întreprinzători:

- Să fie tânăr debutant în afaceri, adica până la 35 de ani.

- Să nu mai fi deţinut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă. Să aibă o idee şi un plan bun de afaceri, prin care să obţină un punctaj cât mai mare la aplicaţia on-line

- Microîntreprinderea poate fi înfiinţată de un întreprinzător debutant, că asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanţi asociaţi.

- Microîntreprinderea trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, cu excepţia următoarele activităţi: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

- Tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puţin 2 salariati la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare.

- Să reinvesteasca cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent. - Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 euro.

- Nu se pierd facilităţile acordate dacă microîntreprinderea se vinde, se reorganizează sau dacă sunt cesionate părţi sociale unui alt tânăr debutant, pe parcursul celor 3 ani cât are calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant. Se pierd şi se recuperează integral facilităţile dacă microîntreprinderea se vinde sau se cesionează părţi sociale către alte persoane decât tineri debutanţi sau dacă facilităţile sunt obţinute prin fraude.

Cum se face evaluarea?

- Criteriile stabillite în normele metodologice sunt de natură să garanteze transparenţa selecţiei de proiecte şi să elimine, pe cât posibil, birocraţia. Totul se întâmplă on-line, de la înscrierea în program până la transmiterea planului de afaceri.

- Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că vom avea de-a face cu o autoevaluare. O aplicaţie software instalată pe site-ul agenţiei pentru IMM-uri va permite fiecărui tânăr să îşi afle singur punctajul obţinut pentru afacerea sa.

- Vor avea prioritate planurile de afaceri care îşi propun investiţii cât mai mari în producţie sau servicii. De asemenea, vor fi avantajaţi cei care vor crea mai multe locuri de muncă, vor investi în mediul rural şi vor pune în practică o afacere cu potential creativ sau inovativ.