Imnul PDL - "Verde înrourat"



joi, 14 august 2008

Evaluare necesară în universităţi

Există un aspect pe care doresc să îl aduc în atenţia colegilor din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, precum şi reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului: evaluarea profesorilor de către studenţi - o practică sine qua non în universităţile occidentale, care rămâne o necunoscută pentru mare parte a învăţământului superior românesc.

Anual studenţii ar trebui să primească o fişă ce conţine întrebări referitoare la calitatea predării, evaluării, personalitatea profesorului etc. şi, în funcţie de răspunsurile tinerilor, fiecare profesor în parte să primească un punctaj. Deşi acest gen de evaluare se poate face cu eforturi minime din partea instituţiilor de învăţământ, rectorii nu s-au grăbit să introducă procedeul.

Pentru că în esenţă procedura e simplă, dar având în vedere şi principiul autonomiei universitare, cred că ar trebui analizată posibilitatea reglementării şi implementării unui astfel de sistem în universităţile româneşti, atât în cele de stat cât şi în cele private. Cu atât mai mult că nici una din universităţile româneşti nu se află în topul primelor 500 instituţii de învăţământ superior din lume.

Niciun comentariu: