Imnul PDL - "Verde înrourat"



marți, 5 august 2008

Guvernul Tăriceanu nu este interesat de descentralizare

Guvernul Tăriceanu încearcă să încalce încă o dată principiile şi fundamentele fireşti ale administraţiei publice locale. În acest moment Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor are pe masa de lucru un proiect de hotărâre de Guvern care prevede sprijinirea înfiinţării a 7 poli de dezvoltare urbană. Sunt vizate 7 oraşe, fiecare din câte o regiune de dezvoltare a României, care ar trebui să ajungă - potrivit Guvernului - nivelul de dezvoltare al Bucureştiului.

Cele 7 oraşe - Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi - vor fi considerate poli naţionali de creştere, adică locuri care vor beneficia cu prioritate de investiţiile efectuate prin programele cu finanţare comunitară (fonduri europene) şi naţională. În opinia Guvernului, acest gest este nu doar necesar ci şi benefic deoarece oraşele respective „au deja capacitatea de a induce o creştere economică rapidă, crearea de locuri de muncă, impulsionarea productivităţii şi pot iradia dezvoltare în oraşele mici şi mijlocii, precum şi în zonele rurale adiacente, contribuind astfel la dezvoltarea întregii regiuni”.

Guvernul Tăriceanu ne arată că nu dă doi bani pe ideile ce stau la baza oricărei creşteri fireşti. Simplul fapt că vor fi încă 7 poli de dezvoltare pe lângă Bucureşti nu înseamnă aplicarea principiilor descentralizării şi subsidiarităţii, ci dimpotrivă reprezintă favorizarea unor oraşe în detrimentul întregii ţări. Am mai declarat şi susţin încă o dată că descentralizarea promisă de Guvernul Tăriceanu, susţinută în Programul de Guvernare, tinde să devină o poveste. Pe parcursul ultimilor ani au fost făcuţi mai mulţi paşi - din păcate nici unul nu a fost susţinut financiar -, iar acum se face un uriaş salt înapoi.

Potrivit Programului de guvernare asumat în 2004, Guvernul trebuia să aplice o strategie naţională cu 3 obiective: reforma serviciilor publice de bază şi a utilităţilor publice de interes local, consolidarea procesului de descentralizare administrativă şi fiscală, respectiv întărirea capacităţii instituţionale a structurilor din administraţia publică centrală şi locală. La aproape patru ani de la lansarea Programului de guvernare avem doar o iluzie de... descentralizare. Şi aia fără bani!

Prin urmare, Guvernul ar trebui să renunţe la ideea aflată acum pe masa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor astfel încă să existe şanse egale şi reale pentru toate oraşele, lucru firesc într-o ţară în care se doreşte cu adevărat descentralizarea locală.

Niciun comentariu: