Imnul PDL - "Verde înrourat"



marți, 24 iunie 2008

Informaţiile necesare turiştilor nu sunt accesibile

Pentru că în anii trecuţi au fost înregistrate o mulţime de reclamaţii din partea turiştilor care au optat pentru litoralul românesc, am adresat o întrebare ministrului pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale, Ovidiu Silaghi. Prin adresarea întrebării, am dorit să mi se precizeze dacă autorităţile din domeniu au pregătit sau intenţionează să pregătească materiale destinate informării turiştilor.

Răspunsul venit din partea ministrului Ovidiu Silaghi precizează că există un set de acte normative care reglementează activitatea de comercializare a serviciilor turistice. Astfel, OG 107 din 1999, aprobată prin legea 631 din 2000, obligă agenţiile de turism să încheie contracte de comercializare a serviciilor turistice în care trebuie prevăzute mai multe clauze. De exemplu, trebuie să fie trecută destinaţia, durata sejurului, categoria de clasificare a structurilor de cazare, serviciile de masă furnizate, ruta, excursiile şi serviciile incluse în preţ, condiţiile de modificare şi reziliere a contractului etc.

Răspunsul ministrului nu oferă întru-totul informaţiile solicitate. Aminteşte drepturile turiştilor, dar nu răspunde la întrebare, respectiv dacă ministerul a făcut sau nu vreo campanie de informare. Este adevărat că în diverse acte normative există prevederi clare care îi apără pe turişti de servicii proaste şi îi informează asupra drepturilor pe care le au. Cu toate acestea, în ciuda faptului că se prezumă că legea este cunoscută de toţi, anumite acte normative nu ajung la publicul larg. Astfel de informaţii trebuie să fie oferite în mod limpede şi fără echivoc de autorităţi, sunt necesare campanii de informare.

Mai mult decât atât, în răspunsul său ministrul precizează că toate informaţiile necesare se pot găsi pe site-ul www.mturism.ro. La ora actuală, site-ul ministerului este nefuncţional!

Niciun comentariu: