Imnul PDL - "Verde înrourat"



sâmbătă, 14 iunie 2008

Legea 544 privind liberul acces la informaţiile publice este pe masa senatorilor

Senatorii dezbat în această perioadă o iniţiativă legislativă pe care am depus-o cu privire la modificarea legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Modificarea propusă constă în introducerea unei prevederi concrete, exprese, care să menţioneze că toate costurile suportate de solicitant nu vor depăşi cheltuielile făcute de autoritatea sau instituţia publică pentru realizarea copiilor de pe actele solicitate.

Practica a arătat de-a lungul vremii că există destul de multă reticenţă în aplicarea normelor privind transparenţa în actul administrativ. Au fost numeroase cazuri în care autorităţile ori instituţiile publice au refuzat să pună la dispoziţia solicitanţilor documentele cerute sau le-au pus cu întârziere. Împotriva unor astfel de practici au fost invocate sancţiunile legii. Mai există însă o formă de descurajare a cetăţeanului care face solicitări, anume impunerea unor costuri exagerate de copiere a documentelor solicitate. De aceea, pentru că nu este normală limitarea accesului liber la informaţiile de interes public, cu atât mai mult că există o lege expresă care consacră acest drept, şi pentru ca aceasta să nu fie interpretată abuziv, este necesară introducerea unei modificări a articolului 9, aliniatul (1).


Informaţii de background

Legea 544 din 2001, unul din actele normative fundamentale ale transparenţei în administraţia publică din România, consacră în articolul 1 un principiu clar: „Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public (...) constituie unul din principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.”

Totodată, articolul 18 din HG123 din 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public oferă o garanţie suplimentară cetăţenilor în demersurile lor: „(1) Accesul la informaţiile de interes public este gratuit. (2) Costul serviciilor de copiere va fi suportat de solicitant, în condiţiile legii. (3) Plata serviciilor de copiere se va face la casieria fiecărei autorităţi sau instituţii publice”.

Legea a fost elaborată, pentru prima dată în România, în cadrul unui proces amplu de consultare şi dezbatere publică, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile.

Legea 544 a fost a adoptată de Parlament în data de 12 octombrie 2001, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 663 din 23 octombrie 2001. Ulterior, prin H.G. nr. 123 din 7 februarie 2002, publicată în M.Of. nr. 167 din 8 martie 2002, au fost adoptate Normele metodologice de aplicare a legii.

Niciun comentariu: