Imnul PDL - "Verde înrourat"



miercuri, 15 octombrie 2008

Atenţie la copiii care au copii

Doresc să ridic o problemă cât se poate de importantă pentru siguranţa şi sănătatea tinerilor din România, o categorie care reprezintă un sfert din populaţia ţării. Potrivit unor instituţii care asigură credibilitatea cifrelor ce le voi enunţa – mă refer la Institutul Naţional de Statistică, Population Reference Bureau şi Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA – în fiecare an, peste 25.000 de tinere între 15 şi 19 ani devin mame, iar 500 de adolescente sub 15 ani ajung să aibă un copil.

Totodată, peste opt sute de tineri sunt seropozitivi şi aproape 100 de tineri contractează HIV în fiecare an. La grupa de vârstă 20 - 24 de ani, numărul femeilor nou infectate este de două ori mai mare decât cel al bărbaţilor. Pe lângă aceste cifre extrem de îngrijorătoare, anual se înregistrează câteva zeci de mii de întreruperi de sarcină în rândul tinerelor între 15 şi 24 de ani.

Sunt date reale, deosebit de grave, pe care – din cauza unor dezbateri sterile – le pierdem din vedere. Cred că ar trebui să ne punem întrebarea ce putem face pentru aceşti tineri, pentru a scăpa de cifrele de care aminteam. Nu trebuie să ne bucure faptul că în fiecare an peste 25.000 de tinere între 15 şi 19 ani devin mame. Nicidecum! Abia dacă sunt câteva procente din acel număr de copii care să fie doriţi. Nu toţi ajung să aibă parte de un acoperiş deasupra capului, de îngrijire, de hrană, de educaţie. O bună parte provin din familii cu suficienţi de mulţi membri şi cu suficient de multe probleme pentru ca apariţia unei guri în plus să nu bucure.

Nu putem obliga acele mame să renunţe la copii, însă putem avea grijă ca numărul copiilor care au copii să scadă. Cred că instituţiile din domeniu trebuie să-şi facă mai bine datoria, să propună programe bine gândite, proiecte cu efecte reale. Direcţiile judeţene pentru protecţia copilului trebuie să susţină mai bine programele privind creşterea accesului tinerilor la informaţii şi servicii gratuite de planificare familială, de consiliere şi de testare pentru depistarea infecţiilor cu transmitere sexuală şi a HIV.

Totodată, inspectoratele şcolare şi conducerile şcolilor trebuie să se implice mult mai activ pentru ca adolescenţii să aibă acces la informaţii corecte despre sănătatea reproducerii şi sexualităţii. Altfel, ne vom trezi peste câţiva ani că suntem şi din acest punct de vedere la coada clasamentului european. Iar acest lucru nu numai că nu ne face cinste, dar ne va da serioase bătăi de cap.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ati vazut procentul este foarte mare in romania si in anglia comparabil cu mediile europene

Anonim spunea...

Domnule Cantaragiu,
Sunt dascal.Am sesizat, cu amaraciune, acuza (e drept voalata si de bun-simt)la adresa profesorilor care nu se implica in educatia pentru viata a copiilor(minunati ca si al dumneavoastra, ca si fiul meu, de altfel).V-as invita sa fiti dascal doar o saptamana.Poate asa veti putea sa fiti un ,,invingator" in lupta cu media care promoveaza o imagine diametral opusa.E O lupta cu morile de vant...
V-as invita in acea saptamana sa fiti si profesor de specialitate :sa evaluati, sa predati,sa formati competentele din programele scolare ...Poate asa va veti gandi,alaturi de viitorii dumneavoastra colegi ,la revizuirea programelor scolare care se tot revizuiesc ,,pe ici ,pe colo prin partile esentiale".
Din pacate...fiul meu va merge la scoala in toamana anului viitor si va avea acelasi ghiozdan pe care nu-l va putea duce,va invata dupa o programa supraincarcata ,va avea teme nesfarsite...e totusi prea mic pentru asta!are nevoie sa se si joace
Cu respect,Andrada Pop