Imnul PDL - "Verde înrourat"



miercuri, 15 octombrie 2008

Funcţionarii tineri vor mai mult decât creşterea salariului

Ceea ce vă spun acum nu este o noutate: funcţionarii publici din România sunt salariaţii care au cele mai slabe venituri, raportate la nivelul şi calitate muncii prestate, respectiv la nivelul studiilor. Fie că lucrează în cadrul unor autorităţi publice locale sau în instituţii deconcentrate, fie că sunt din ministere, funcţionarii au salarii în medie cu 100 – 120 de euro sub media naţională.

Nu sunt noutăţi care să dea pe spate pe cineva. Sunt lucruri care s-au perpetuat de-a lungul timpului şi care se ştiu foarte bine. A trecut vremea în care visul oricărui salariat era lucrul la stat, într-un post călduţ de unde să iasă la pensie fără ca pe parcursul vieţii să aibă bătăi de cap. Acum este altfel, iar tinerii sunt mânaţi de alte gânduri. Vor cariere, vor salarii bune, vor să fie apreciaţi, vor să urce rapid pe scara profesională.

Numai că statul pare a nu înţelege principiile moderne şi normale de activitate la locul de muncă. Nici unul din dezideratele tinerei generaţii nu sunt oferite de sistemul de stat. Funcţionarilor publici nu li se oferă, nici măcar de departe, şansa de a avea salarii mari – chiar dacă munca este pe măsură –, nici şansa de a urca rapid pe scara profesională. Dacă într-o firmă oarecare – haideţi să ne referim la o bancă – este posibil ca un tânăr să ajungă director la numai 30 de ani, într-o direcţie a finanţelor publice, acelaşi tânăr nu are nici o şansă. Nu mai vorbim de nivelul salarizării între cele două posturi.

Şi ar mai fi un aspect asupra căruia poate ar trebui să ne aplecăm. Pe lângă că primesc salarii mici, funcţionarii publici au restricţii privind angajarea sau colaborarea cu orice altă firmă, aşa că nu îşi pot suplimenta veniturile cu un al doilea job, chiar dacă ar vrea să lucreze suplimentar. Păi să ne mai mirăm că nu vor să rămână în sistemul de stat? Cred că nu!

Un comentariu:

Anonim spunea...

este normal, sunt oameni cu vise de mai buine si aspiratii