Imnul PDL - "Verde înrourat"



luni, 13 octombrie 2008

Protecţie faţă de creditarea excesivă

Potrivit BNR, valoarea creditelor de consum în valută contractate de populaţie s-a dublat, în lunile de vară, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007. În acelaşi timp, restanţele s-au majorat îngrijorător: în iunie 2008 cu 134% mai mult ca în iunie 2007, respectiv cu 119%, în iulie 2008 faţă de iulie 2007. În aceste condiţii creşte numărul persoanelor care depăşesc limita de îndatorare, care devin rău platnici şi care îşi pun în pericol siguranţa zilei de mâine.

În aceste condiţii ar fi normală şi oportună demararea, de către Guvern şi banca Naţională a României, a unui program de informare a populaţiei cu privire la riscurile financiare la care se expun cetăţenii contractând credite peste credite. Cu atât mai mult ar fi necesar un asemenea program de informare cu cât situaţia din alte colţuri ale lumii arată că o creditare peste măsură poate produce dezechilibre.

În acest sens l-am interpelat pe prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu dacă Guvernul poate şi intenţionează să demareze un proiect de genul celui amintit anterior.

Niciun comentariu: