Imnul PDL - "Verde înrourat"



luni, 13 octombrie 2008

Şi cu izolarea termică cum rămâne?!

Nu mai este mult până când nu se va mai putea vinde ori închiria un apartament fără hârtia care să arate în ce stare e construcţia din punct de vedere termic. Potrivit normelor europene, locuinţa trebuie să aibă certificat energetic, care va fi emis în funcţie de starea izolaţiei termice, a ventilaţiei şi a instalaţiilor.

Majoritatea blocurilor din România au vechimea cuprinsă între 30 şi 50 de ani, sunt prost izolate, ceea ce înseamnă că sunt mari consumatoare de energie termică.

Impunerea unor condiţii drastice la vânzarea şi închirierea apartamentelor - chiar dacă acest lucru se face în concordanţă cu norme europene asumate de România - nu face altceva decât să lovească în oamenii fără prea multe posibilităţi materiale. Este adevărat, alternative ar fi. Există posibilitatea izolării termice, există legislaţie care prevede acordarea unei subvenţii de către Guvern şi de către administraţiile locale. Problema este că aceşti bani nu se acordă. Şi mai este o deficienţă: aceea că ministerul pe care îl coordonaţi nu asigură informarea completă a populaţiei, ceea ce o va face extrem de vulnerabilă în momentul în care vânzarea ori închirierea unui apartament se va putea face numai având un certificat imperativ.

În acest sens l-am întrebat pe László Borbély, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor câte lucrări de izolare termică a blocurilor au fost cofinanţate de la buget în ultimii ani, care este suma pe care intenţionează ministerul să o aloce în 2009 în acest scop, câte campanii de informare pe tema mai sus amintită a făcut ministerul şi care a fost efectul acestora.

Niciun comentariu: